Ondanks de beperkende maatregelen door corona hebben in het afgelopen jaar bijna 4.000 kinderen een visles gekregen. Dankzij de inzet van de VISmeester, vrijwilligers uit de hengelsport en ouders van leerlingen hebben deze kinderen kennis opgedaan over de onderwaterwereld en dichtbij school een paar uur heerlijk kunnen vissen.
Niet alleen leerlingen zijn steevast enthousiast over de vislessen. Juffen en meesters zijn ook vol lof over de gratis service die Sportvisserij Nederland samen met de hengelsportfederaties en -verenigingen aanbiedt.
De vislessen zijn gericht op groepen 7 en 8 van basisscholen en bestaan uit een theorieles - waarbij de leerlingen van alles leren over de vis en zijn leefomgeving - en praktijkgedeelte (de visexcursie). Zowel de leerlingen, ouders als vrijwilligers worden voorafgaand aan het praktijkgedeelte aan de waterkant goed geïnstrueerd over de omgang met vis.
Elke vis wordt met natte handen vastgehouden, voorzichtig onthaakt en laag bij het water teruggezet. Respect voor de vis en zijn leefomgeving staan voorop en na afloop van de visexcursie maken de kinderen de waterkant schoon.
Om het opruimen van (zwerf)afval nog gemakkelijker te maken, krijgt elke vismeester vanaf komend voorjaar een aantal
Vang5-opruimsets.
Enthousiaste scholen
Het enthousiasme van scholen om visles te laten geven blijft overweldigend. Toen in het voorjaar de richtlijnen voor het geven van gastlessen werden versoepeld, stroomden de aanvragen voor vislessen binnen.
Na een periode van beperkte mogelijkheden was de behoefte aan een biologieles en visexcursie zo groot, dat veel lessen noodgedwongen zijn doorgeschoven naar het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022.
Draagvlak voor de hengelsport
Vislessen dragen bij aan de maatschappelijke zichtbaarheid van en draagvlak voor de sportvisserij. Hengelsportverenigingen die vislessen organiseren staan vaak goed bekend bij kinderen, hun ouders en plaatselijke overheden. Vissende kinderen gaan meer naar buiten dan hun niet-vissende leeftijdsgenoten en ze leren dat respect voor vis en natuur belangrijk is.
Vooral verenigingen die aan de leerlingen een
gratis jeugdvergunning verstrekken en zo de kennismaking met het vissen laagdrempelig maken, zien na een visles veel jeugd aan de waterkant.
Bij voorkeur geeft de vereniging in de weken na de visles ook een
vervolgcursus, zodat de kinderen een goede opleiding krijgen en op een goede en verantwoorde manier leren vissen.
Vissenschool.nl
Op de website
www.vissenschool.nl lees je meer over het programma en de praktische invulling van de visles. Verder bevat het vissenschoolplatform informatie over de opzet en het doel van de vislessen voor bijvoorbeeld beleidsmakers van gemeenten en de pers.
Lijkt het je leuk om namens je eigen hengelsportvereniging of federatie vislessen te geven of hierbij te assisteren? Meld je dan aan voor de (gratis) cursussen
VIscoach en
VISmeester van Sportvisserij Nederland, die in het voorjaar van 2022 op meerdere locaties in het land worden georganiseerd.